
DILEMMA: 

Charging Electronic  
Payment Fees
Recent changes in the trust account rules allow lawyers to expand client payment 
options and pass along the fees to clients. This is what you need to know before 
charging your clients fees for electronic payments.

BY TIMOTHY J. PIERCE

Question
Now that it is easier for law firms to accept elec-
tronic payments for advanced fees, my law firm 
wants to expand the payment options available 
to our clients. In looking into the details, it seems 
the costs associated with electronic payments 
can be significant and can vary quite a bit depend-
ing on the type of payment. We would therefore 
like to pass on the costs of the fees associated 
with the electronic payments to the clients. 

If we do charge clients for costs associated 
with electronic payment of our fees, do the 
disciplinary rules require that we charge the 
precise fee charged by the payment processor, 
or can we just impose a flat rate?

Discussion and Answer
With the changes to the trust account rule (SCR 
20:1.15) on July 1, 2023, lawyers are now free 
to accept electronic transfers into and out of 
standard IOLTA trust accounts. This means that 
lawyers can now accept electronic payment 
methods, such as Paypal, Venmo, or credit 
cards, for payment of advance fees directly into 
trust accounts, as well as payments of earned 
fees directly into operating accounts. 

The changes also permit lawyers to hold cli-
ents responsible for transaction fees associated 
with such payments, regardless of the account 
into which the payment is deposited (the previ-
ous version of the rule did not permit lawyers to 
pass on these costs if the payment was depos-
ited into certain accounts). 

Specifically, the Wisconsin Comment to SCR 
20:1.15(f)(1) states:

“Electronic payment systems, such as credit 
cards, routinely impose charges on vendors 

when a customer pays for goods or services. 
That charge may be deducted directly from 
the customer’s payment. Vendors who accept 
credit cards routinely credit the customer with 
the full amount of the payment and absorb the 
charges. Before holding a client responsible for 
these charges, a lawyer should disclose this 
practice to the client in advance, and assure 
that the client understands and consents to the 
charges. This disclosure should be in writing 
if necessary to comply with SCR 20:1.5(b). In 
addition, the lawyer should ensure that holding 
the client responsible for transaction costs does 
not violate the terms of service of the payment 
system provider or other law.”

Lawyers are thus now free to accept electron-
ic payments of both earned and advanced fees 
and pass associated costs to clients regardless 
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of the account into which the payment 
is deposited. (For a full discussion of 
the July 1, 2023, changes, see “2023 
Amendments to the Trust Account Rule: 
Electronic Transactions Permitted,” 96 
Wis. Law. 10 (June 2023).) 

The trust account rule, however, does 
not answer the question at hand.

What Is a Reasonable Fee?
SCR 20:1.5(a) states that a “lawyer shall 
not make an agreement for, charge, or 
collect an unreasonable fee or an unrea-
sonable amount for expenses” and ABA 
Comment [1] explains:

“A lawyer may seek reimbursement 
for the cost of services performed 
in-house, such as copying, or for other 
expenses incurred in-house, such as 
telephone charges, either by charging a 
reasonable amount to which the client 
has agreed in advance or by charging 
an amount that reasonably reflects the 
cost incurred by the lawyer.”

Clearly, the rules do not require that 
a lawyer charge the precise amount of 
a cost; rather, the amount charged to a 
client for costs must be reasonable. 

But if the rules do not require that 
the precise amount of costs be charged, 
what is a reasonable amount for costs? 
As discussed in ABA Formal Ethics 
Opinion 93-379 (1993), lawyers may 
not use costs as a source of profits, so 
a lawyer may not mark up costs for the 
purpose of profiting from costs charged 
to clients. This means that for a cost 
charged to the client to be reasonable, 
while it need not be precise, it should 
reasonably reflect the actual cost in-
curred by the lawyer. 

An example of this is the perhaps 
somewhat outdated practice of charging 
clients per page for physical photocop-
ies. It is almost impossible to know the 
precise amount of cost incurred by a law 
firm to produce the photocopy, but the 
per-page cost should reasonably reflect 
the approximate cost incurred by the 
firm to produce it (and many firms did 
just that).

Conclusion: A Best Practice
A law firm that wants to pass on to 
clients costs associated with electronic 
payments at a flat rate should do the 
following:

• Disclose to clients in advance 
that a surcharge will be applied to 

electronic payments and the amount of 
the surcharge.

• Ensure that the disclosure is in writ-
ing if the total cost to the client of the 
matter is likely to exceed $1,000 [SCR 
20:1.5(b)]. 

• Be prepared to explain why the 
surcharge reasonably reflects the costs 
incurred by the firm and that it is not be-
ing used to generate profits for the firm.

Obviously most firms will choose to 
include a clause in their engagement 
agreements and choose a number that 
represents an average of the fees im-
posed by the types of payments the firm 
accepts, such as PayPal, Venmo, and 
credit cards. 

Of course, there is nothing that pre-
vents a firm from choosing to pass on 
the precise amount of a fee associated 
with an electronic payment, but that is 
not necessarily required by the disci-
plinary rules. WL

In Case You Missed It
Check out these Ethical Dilemma topics from recent issues of InsideTrack and 
Wisconsin Lawyer:

• Dilemma: CLE Shenanigans May Be Dishonest Conduct. While it is rare, 
lawyers do get disciplined for dishonest conduct in connection with CLE 
reporting. The takeaway: don’t procrastinate getting your required CLE 
credits. (96 Wis. Law. 35 (Dec. 2023)).

• Ethical Dilemma: GALs and Conflicts Now Clarified with Ethics Opinion  
EF-23-02. New Wisconsin Formal Ethics Opinion EF-23-02 confirms that 
lawyers acting as guardians ad litem (GALs) are bound by the disciplinary 
conflicts rules just as other lawyers are. This opinion offers general guidance 
when analyzing conflicts that might arise from a lawyer’s work as a GAL. (96 
Wis. Law. 31 (Oct. 2023)). WL
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QUESTIONS about ethics or practice 
management? Confidential assistance is a 
phone call or click away:

Ethics Hotline: (800) 254-9154, or  
(608) 229-2017, 9 a.m. to 4 p.m., Monday 
through Friday.

Formal Ethics Opinions: www.wisbar.org/
ethop
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