
‘Cc’ and ‘Bc’ When Emailing 
Opposing Counsel Still Not a 
Good Practice  
Taking the extra step of sending yourself copies of email 
communications with opposing counsel and then forwarding the 
communications to your client reduces the likelihood of opening the 
door to opposing counsel communicating directly with the client.

Question
When I communicate with opposing 
counsel using email, I typically include 
my client as a recipient of the email. Is 
this a good practice?

Answer
I wrote about this topic in “Spare ‘Cc’ 
and ‘Bcc’ When Emailing Opposing 
Counsel,” 92 Wis. Law. 54 (Feb. 2019). In 
that piece, I recommended that lawyers 
not send a courtesy copy of any com-
munication when the communication 
is sent to opposing counsel. I expressed 
concern about using the courtesy-copy 
(Cc) function or the blind-courtesy-copy 
(Bcc) function because of a potential 
risk of a communication going to an-
other party if someone responds to the 
communication. 

A recent opinion from the American 
Bar Association’s Standing Committee 
on Professional Ethics and Special 
Responsibility suggests that lawyers 
must be extra cautious when send-
ing to their own client a courtesy copy 
of a communication to the opposing 
party. In ABA Formal Opinion 503, the 
committee concluded that when the 
email (the communication to opposing 
counsel) indicates that the lawyer has 
sent the email to the client, the lawyer 
is consenting to the opposing counsel 
using the “reply to all” function and to 
the opposing counsel communicating 
directly with the client of the attorney 
sending the communication. 

This opinion concludes that sending to 
a client a courtesy copy of a communica-
tion to opposing counsel (or opposing 
party) is a waiver of the requirements of 
SCR 20:4.2 that the opposing attorney 
must not communicate directly with 
the client of the attorney sending the 
communication. There has always been 
a question whether the showing of a 
courtesy copy to the client represents a 
waiver of the direct-communication pro-
hibition, and the ABA Opinion suggests 
that this does constitute a waiver of the 
requirements of Wisconsin SCR 20:4.2.

Although I do not necessarily agree 
with this conclusion, I think that to 
avoid possible problems, the best prac-
tice for lawyers is to not send to their 
clients a courtesy copy of a communica-
tion to the opposing party or counsel. 
Instead, lawyers can send to themselves 
a copy of the communication and then 
forward that communication to their 
client. This creates an appropriate 
separation of the communications so 
that there is no basis for a claim that the 
lawyer has given permission to the op-
posing counsel to communicate directly 
with the lawyer’s client. 

This might involve some changes in 
office practices. Preserving the confi-
dentiality of communications with one’s 
clients and avoiding any argument that 
opposing counsel is now allowed to com-
municate directly with the clients are 
vital. WL

YOUR PRACTICEETHICS

BY DEAN R. DIETRICH

ABA Formal Opinion 503 
concludes that sending 
to a client a courtesy 
copy of a communication 
to opposing counsel 
(or an opposing party) 
is a waiver of the 
requirements of SCR 
20:4.2 that the opposing 
attorney must not 
communicate directly 
with the client of the 
attorney sending the 
communication.

Dean R. Dietrich, Marquette 
1977, with the law firm of 
Weld Riley S.C., Wausau, 
is president-elect of the 
State Bar of Wisconsin 
and past chair of the State 
Bar Professional Ethics 
Committee. 

ddietrich@weldriley.com 

WWW.WISBAR.ORG/WL

QUESTIONS about ethics 
or practice management? 
Confidential assistance is a 
phone call or click away:

ETHICS HOTLINE:  
(800) 254-9154, or  
(608) 229-2017
9 a.m. to 4 p.m.,  
Monday through Friday.

FORMAL ETHICS 
OPINIONS:  
www.wisbar.org/ethop

PRACTICE411TM:  
(800) 957-4670, or 
practicehelp@wisbar.org

askUs!
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